Purjeiden huolto

PESU

Pehmeä harja, veden lämpö 60-70° C, saippuaa tai pesuainetta, ei kuitenkaan kovin emäksisistä, ( lipeää etc). Kovin likaiset purjeet voi jättää likoamaan yön yli kylmään veteen, johon on lisätty natrium metasilikaattia (100 g/ 1 litra). HUOM. metasilikaatti ei sovi galvanoiduille metalliosille esim. liikkivaijerille. Haponkestävään se ei vaikuta.

TAHRAT

VERI

Liota kylmässä vedessä, johon on lisätty ½-kahvikupillistaammoniakkia/2 litraa vettä. Huuhtele huolellisesti. Jos tahra on vielä jäljellä, kostuta ja hankaa kevyesti 1% pepsiini-liuoksella.

HOME

Ylimäärä harjataan pois kevyesti kuivalla, kovalla harjalla. Tahraa liotetaan n.2 tuntia kylmässä 1% natrium hypokloriitti-liuoksessa. Huuhdellaan hyvin vedellä. Käsittely uusitaan tarvittaessa.

ÖLJY, RASVA

Pienet tahrat poistetaan taputtelemallatrikloretyleenillä kostutetulla rievulla (purjeen alapuolelle on syytä laittaa kangas tai paperia). Suuremmat tahrat poistetaan liuotin-detergentti yhdistelmällä. Esim. 1 osa vahvaa pesunestettä (ei lipeää) + 2 osaa tolueenia. Liuosta hangataan voimakkaasti purjeeseen, annetaan seistä 20 min. ja huuhdotaan lämpimällä vedellä.

TERVA, PIKI

Orgaanisia liuottimia käyttäen. Esim. trikloretyleeni ja sprii(white spirit)

MAALIT ja LAKAT

Trikloretyleeni "taputtelu", lisäksi tarvittaessa hangataan asetonin ja amyliasetaatin 1/1 sekoituksella. Lakka lähtee spriillä.

Lipeäpitoisia maalinpoistoaineita ei saa käyttää.

Tarvittavia kemikaaleja saa apteekista ja ehkä myös maalikaupoista.

HUOM: Kemikaalit ovat myrkyllisiä ja tulenarkoja. Hyvä tuuletus on tarpeen.